Az összetevők a csomagoláson olyan sorrendben vannak feltüntetve, amilyen százalékban tartalmazza őket a táp. (A pontos százalékot nem minden esetben adják meg a gyártók, legtöbbször csak a főbb összetevőkhöz.)
Ha egy kutyatáp minőségére vagyunk kíváncsiak, ne hagyatkozzunk az árra vagy a „prémium”, „szuperprémium” stb. jelzőkre – inkább nézzük meg, igazak-e az alábbiak az adott tápra:
1. Első számú összetevői állati eredetűek
Hús
Az igazán jó minőségű kutyatápok összetevőinek sorában első helyen a hús van. Ez az összetevő biztosítja (optimális esetben) a fehérje legnagyobb forrását.
Ha 30% körül van a szárított hústartalom (vagy haltartalom) aránya, az már jó kiindulás. Ha a fehérjetartalomra vagyunk kíváncsiak, az analitikai összetevőket ellenőrizzük, ugyanis a hús nem száz százalékban fehérje, és nem csak a hús adja a tápokban a fehérjeforrást. 25%-30% körüli nyersfehérje-tartalmú kutyaeledelt keressünk!
Milyen fajta hús a legjobb?
Hogy milyen fajta húsokat érdemes választani, arra nincs általános ajánlás. A csirke, hal, sertés, bárány, marha stb. húsában található tápanyagok hasonló mértékben hasznosulnak, hasonló a biológiai értékük, így egyik sem kiemelkedően jobb a kutyának, mint a másik.
Sokan eleve ódzkodnak például a csirkehústól mint összetevőtől, azonban ha nem allergiás rá a kutya, akkor nyugodtan adható – remek minőségű tápok készülnek csirkéből (akár kölyökkutyáknak is).
Egyféle húsból vagy többféléből?
Arra sincs hivatalos ajánlás, hogy a monoprotein (egyféle állatból készült) tápok-e a jobbak, vagy az, ha többféle állat adja a hústartalmat. Ezt általában a kutya egyedi igényei szerint lehet eldönteni, figyelembe véve azt, hogy valamilyen összetevőre allergiás-e vagy nem, vagy hogy melyiket szereti jobban.
Zsír, belsőségek
A zsír és a belső szervek hasznos összetevői a tápoknak. A zsír (vagy a halolaj a halas tápokban) például az egyik legfontosabb energiaforrása a kutyának.
Egészséges, nem elhízott kutyáknak 10-15% közötti zsírtartalmú táp ajánlott (az érték az analitikai összetevők között található, a nyerszsírtartalomnál).
Jó minőségű tápra utal, ha máj is található benne. A májtól az eledel nemcsak különösen ízletes, hanem A-vitaminban is gazdag lesz.
2. Alacsony a gabonatartalmuk vagy gabonamentesek
A gabonafélék mind keményítőben gazdag növények. A keményítő a növények raktározott tápanyaga, egy szénhidráttípus. Tartalmaz hasznos anyagokat, így jó összetevője egy tápnak, de csak kis mennyiségben.
Ha kedvenceink túl sok keményítőt fogyasztanak, akkor a vércukorszintjük hosszabb távon megemelkedhet, könnyen elhízhatnak, cukorbetegek lehetnek.
Egyes gabonafélék továbbá gyakori allergének is, mint a gluténtartalmú búza, vagy a burgonya, amely nyersen egyenesen mérgező.
Ezek alapján célszerű alacsony gabonatartalmú vagy gabonamentes kutyatápot választani. Utóbbinál arra figyeljünk, hogy gluténmentes gabonával (zabbal, kukoricával, rizzsel) készüljön, és a gabonák az összetevőknek maximum 16-20%-át alkossák.
3. Zöldséget és gyümölcsöt is tartalmaznak
Nem csupán ránk emberekre, hanem kedvenceinkre is jó hatással van a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása: ezek a növényi táplálékok sok ásványi anyagot, vitamint és antioxidánst tartalmaznak, rosttartalmuk miatt pedig az emésztőrendszernek is jót tesznek. A következők gyakran megtalálhatók a tápokban:
- répa: segíti a látás védelmét, továbbá a rengeteg antioxidánsnak köszönhetően erősíti az immunrendszert,
- petrezselyem: a benne lévő kálium az izmok és az ízületek, a béta-karotin pedig a szemek egészségét szolgálja,
- tök: magas rosttartalmának köszönhetően a bélmozgás szabályozásában játszik szerepet,
- alma: A- és C-vitaminban, rostban gazdag.
4. Nincs bennük színezék, mesterséges ízfokozó, tartósítószer
Az egyik legfeleslegesebb összetevő a színezék, amivel valójában számunkra próbálják vonzóbbá tenni a terméket. Ráadásul hiperaktivitással és egyéb negatív biokémiai folyamatokkal is összekapcsolták már. A jó minőségű tápok egyszínű, barna granulátumok:
A silány minőségű tápok gyakran tartalmaznak mesterséges ízfokozókat – a legismertebb a már több káros mellékhatással összefüggésbe hozott nátrium-glutamát (MSG, E621) –, hozzáadott mesterséges ízeket. A jó tápokban nincs ízfokozó – nincs rá szükségük, hiszen a minőségi alapanyagok miatt természetesen ízletesek.
A minőségi tápokban tartósítószer sincs. A béta-hidroxi-sav (BHA) és a butil-hidroxitoluol (BHT) két ismertebb szerves vegyület, melyeket a zsírok tartósítására használnak. Több negatív élettani hatással összekapcsolták már ezeket is – a legbiztosabb, ha nem kerül tartósítószer a kedvencünk tányérjába. A hosszú eltarthatóságot a megfelelő eljárással (pl. hidegen sajtolással vagy fagyasztva szárítással) készült eledelek önmagukban biztosítják.
A jó tápok olyan potenciális allergéneket sem tartalmaznak, mint a glutén és szója. Előbbi a glutént tartalmazó gabonákban (búza, árpa) található meg – ha gabonát tartalmazó tápot választanánk, keressünk gluténmentes gabonával (zabbal, rizzsel, kukoricával) készülteket (a Kudo tápjai is gluténmentesek).