Az analitikai összetevők nevében a „nyers” nem az összetevők minőségére utal, hanem a módszerre, ahogyan ezeket az értékeket meghatározzák. Az értékek pedig csupán az adott összetevő mennyiségét jelölik, tekintet nélkül annak a minőségére vagy emészthetőségére.
Nyersfehérje
A „nyersfehérje” szó megtévesztő lehet. Ha magas ez az érték, azt gondolhatjuk, hogy a kutyatáp tele van jó minőségű hússal.
Azonban a „nyersfehérje” értéke a tápok címkéjén valójában egy kémiai elemzés eredménye, amelynek során azt mérik, hogy mennyi nitrogént tartalmaz a táp – ebből következtetnek a fehérjetartalomra. Fehérje viszont nemcsak húsból származhat: a gabonák is tartalmaznak fehérjét, így nitrogént is, és vannak más, nem fehérjealapú nitrogénforrások is.
Az is előfordul, hogy bár állati eredetű fehérje van egy tápban, ez nem színhús, hanem egyéb, emberi fogyasztásra nem alkalmas, vágóhídi maradék. Ilyenkor is magas lesz a nitrogéntartalom, így a nyersfehérje értékét is, mégsem hasznos, értékes tápanyag a kutya számára.
Nyerszsír
A nyerszsírtartalom meghatározása úgy történik, hogy megvizsgálják a lipidek, azaz a zsírok összetevőinek teljes mennyiségét az adott eledelben. Azonban ebbe beleszámítanak a gliceridek, a foszfolipidek, a szteroidok, a szabad zsírsavak, a zsírban oldódó vitaminok, a karotinpigmentek, a klorofill stb... Ez az érték tehát szintén nem árul el semmit a tápban található zsír emészthetőségéről, arról, hogy jó vagy rossz minőségű-e a zsír, amit a táp tartalmaz.
Nyersrost
Nyersrostot csak növények tartalmaznak. Az állateledelekben a rostok szerepe a tápanyag felszívódásának lassítása, az ürítés megkönnyítése, hogy csak pár pozitív dolgot említsünk. Azonban a túl sok rost gátolhatja egyes tápanyagok felszívódását. A 3 és 5% közötti nyersrosttartalommal nem lőhetünk nagyon mellé.
Nyershamu
A nyershamu értéke azt hivatott jelölni, hogy mekkora a táp ásványianyag-tartalma. Ezt úgy vizsgálják, hogy addig hevítik a tápot 500 Celsius-fokon, amíg az összes szerves anyag teljesen el nem ég. A visszamaradó hamu a nyershamu, azaz az ásványi anyag. Ezek közül néhány fontos, mások kevésbé fontosak a kutya számára. A nyershamutartalom tehát magában foglalja a kutyák számára fontos ásványi anyagokat – kálcium, foszfor, cink, vas –, valamint a szervetlen szennyező anyagokat is.
Hogyan válasszunk?
Mint azt láthattuk, az analitikai összetevők nem sokat árulnak el arról, hogy milyen minőségű az adott táp.
Ha jó minőségű állati fehérjék felhasználásával készült eledelt szeretnénk vásárolni kutyánknak, nem ezekre a százalékértékére érdemes támaszkodnunk. Az „Analitikai összetevők” rész helyett olvassuk el inkább az „Összetevők” listáját a címkén! Olyan tápot válasszunk, amelyben a hús az első helyen van az összetevők között – és az sem árt, ha a további hozzávalók jelentése is világos.
Források: Wellnesspetfood.com, Foodscience-avenue.com